U bent hier

De Helden van het Vaderland – De vergankelijkheid van de herinnering

Deze expo is het laatste luik van het project ‘Leven in een bezette stad en regio, 1914-1918’ en belicht de sfeer van het Tienen aan het begin van de 20ste eeuw.

Deze expo is het laatste luik van het project ‘Leven in een bezette stad en regio, 1914-1918’ en belicht de sfeer van het Tienen aan het begin van de 20ste eeuw.

Gedurende de afgelopen vier jaar heeft de herdenking van ‘100 jaar Eerste Wereldoorlog’ heel wat losgemaakt. Ook de stad Tienen stapte mee in de wereldwijde herdenkingsgolf.

In oktober 1918 keerde het Duitse eindoffensief. De geallieerden waren aan de winnende hand en de oorlog liep op zijn einde. Die maand trokken eindeloze stoeten Duitse soldaten door Tienen, richting Duitsland. Voor de inwoners waren dat bange en gevaarlijke dagen. De afkondiging van de wapenstilstand op 11 november zette vele Tienenaren ertoe aan om de nationale driekleur te hijsen. Twee dagen later werden de vlaggen opnieuw verwijderd. De Duitsers waren immers nog steeds in de stad. Pas op 22 november zag men een voorhoede van een Franse cavaleriedivisie naderen. Met vlag en wimpel werden de bevrijders door de plaatselijke verenigingen verwelkomd. Fotografen legden deze gebeurtenissen op de gevoelige plaat vast. Deze foto’s vormen het uitgangspunt van de nieuwe tentoonstelling ‘De Helden van het Vaderland – De vergankelijkheid van de herinnering’.

09/11/2018 tot 31/08/2019
Geen archief items gevonden