
Le Bois du Cazier was ooit een mijnsite in de omgeving van Charleroi. In wat vroeger de 'lampisterie' was, het gebouw waar de mijnwerkerslampen werden bewaard en hersteld, is nu een deel van het Musée du Verre ondergebracht. Het is op een ingenieuze en aantrekkelijke wijze uitgebreid met een hedendaagse nieuwbouw met veel licht en glas, ideaal voor een glasmuseum.
MARCINELLE EN GETROKKEN VENSTERGLAS
Le Bois du Cazier: de naam zegt u misschien niet zoveel. Maar het dorp waar de mijn gelegen was, Marcinelle, zal bij veel mensen wel een licht doen opgaan. Het is de mijn waar op die onzalige dag van 8 augustus 1956, 262 mensen de dood vonden. Die ramp wordt op een indringende manier weer voor de geest gehaald in de nu wat overgerestaureerde mijnsite. Het is een plaats die ik nog bezocht in het kader van een tocht rond industriële archeologie en die indruk maakte, mede door de commentaren van gewezen mijnwerkers die ons rondleidden. Ook nu nog kan je het harde leven van de mijnwerkers leren kennen door een bezoek aan dit Waalse mijnmuseum. Het is ook een herdenkingsplaats, een gepast monument voor zij die hun leven gaven voor onze welvaart.
Het Musée du Verre op de mijnsite komt niet zomaar uit de lucht vallen. Charleroi was lange tijd de grootste producent van vensterglas in de wereld. Jean de Condé richtte in 1669 te Charleroi de eerste glasfabriek op. Dat is niet te verwonderen, de noodzakelijke brandstof is ter plaatse te vinden in massale hoeveelheden: de ovens worden immers met steenkool gestookt. Twee eeuwen later kan Charleroi zich als de eerste glasproducent ter wereld aandienen. In de negentiende eeuw zijn er een honderdtal glasfabrieken actief op het grondgebied van de stad. Die eerste plaats op de wereldranglijst heeft Charleroi te danken aan het feit dat de producenten hier het glascilinderproces perfect wisten te beheersen.
DE PASSIE VAN RAYMOND CHAMBON
KRISTAL, ART NOUVEAU, DESIGNGLAS
DE ROMEINEN EN GLASBLAZEN
TENTOONSTELLINGEN
AFBEELDINGEN:
- Inkom Musée du Verre, FOTO © FREDERIC VERTESSEM/VILLE DE CHARLEROI
- Frères Muller, Cristalleries du Val Saint-Lambert, vaas met meiklokjes, 1905 - 1908
- Bernard Tirtiaux, Encourbure, 2004, Muséé du verre de Charleroi, FOTO © LUC DENRUYTER/VILLE DE CHARLEROI
- Léon Mairesse, Verreries du Centre (Houdeng - Goegnies), Vaze aux Industries, 1927, FOTO © PAUL LOUIS
- Atelier voor glasblazen, FOTO © FREDERIC VERTESSEM/VILLE DE CHARLEROI
INFO
Musée du Verre
Open: dinsdag tot vrijdag van 9.00 tot 12.30 uur en van 13.15 tot 17.00 uur, zaterdag en zondag van 10.00 tot 12.30 uur en van 13.05 tot 18.00 uur
Gesloten: maandag
Le Bois du Cazier
Rue du Cazier 80
6001 Marcinelle
Tel. 0496 599 214
wwvv.charleroi-museum.org
De Okv-Ciub bezoekt het Musée du Verre en de mijnsite op zaterdag 9 februari 2008 om 11 uur.