U bent hier

Het Rubenshuis wordt zeventig!

Openbaar Kunstbezit Vlaanderen - Jan Boeckhorst - Achilles en de dochters van Lycomedes.jpeg

 

Het Rubenshuis in Antwerpen viert dit jaar haar zeventigste verjaardag en doet dat in stijl: met gratis rondleidingen, workshops en klassieke concerten, maar vooral met de aankoop van een werk van Jan Boeckhorst (1604-1668).

 

Peter Paul Rubens (1577-1640) liet de standswoning aan De Wapper in 1610 verbouwen om er met zijn nieuwe echtgenote Isabella Brant in te trekken. Hij tekende de plannen zelf naar het voorbeeld van de Italiaanse renaissancepaleizen die hij bewonderde. Hij woonde er dertig jaar en na zijn dood kwam het in handen van zijn tweede vrouw, Helena Fourment. 

 

Na grondige restauratie werd het Rubenshuis in 1946 als museum opengesteld voor het publiek. Niet alleen zijn er meubels en decoratiestukken uit de barok te zien, ook vele werken van Rubens’ hand en van beroemde leerlingen en tijdgenoten als Antoon Van Dyck, Adriaen Brouwer, Jacob Jordaens en Otto Van Veen zijn er te bewonderen. Ter ere van de verjaardag heeft het museum twee recent ontdekte portretten van Van Dyck in bruikleen.

 

Jan Boeckhorst

 

Rubens beschikte over een klein privé-atelier in het woonhuis, maar ernaast richtte hij een groot atelier in, waar hij meerdere leerlingen verwelkomde en aan de lopende band werk produceerde. Onder die leerlingen was ook Jan Boeckhorst, die eerder al bij Jacob Jordaens in de leer ging. In de loop van de eeuwen raakte hij in de vergetelheid, tot hij in de jaren zestig van de vorige eeuw herontdekt werd.

 

Naar het voorbeeld van zijn meester was Boeckhorst zowel bedreven in het maken van historiestukken als in het behandelen van religieuze onderwerpen. De olieverfschets “Achilles en de dochters van Lycomedes” is pas het tweede werk van zijn hand dat het Rubenshuis aanschaft. De schets was bedoeld als model voor een groter olieverfschilderij, dat zich nu in het barokke paleis Schleissheim in Beieren bevindt. 

 

Om de zeventigste verjaardag van het Rubenshuis te vieren worden gratis rondleidingen georganiseerd. Tijdens Museumnacht op 6 augustus verwelkomt het museum verschillende dansworkshops: lindy hop en swingjazz, zoals die in de periode van de opening van het Rubenshuis gedanst werden.

Bekijk het volledige feestprogramma hier. 

 

Saldos - Entrega gratuita

Tamara Beheydt

Tamara Beheydt (°1991, Antwerpen) studeerde in 2014 af als Master in de Kunstwetenschappen en in 2015 als Bachelor in de Wijsbegeerte. Tijdens haar studies specialiseerde ze zich in kunstkritiek en het beschouwen van hedendaagse kunst. Vanuit die passie publiceert Tamara frequente journalistieke bijdragen over kunst in De Tijd, HART, Kunstletters, Openbaar Kunstbezit Vlaanderen, e.a. Ze schrijft ook tentoonstellingsteksten en portfolioteksten voor kunstenaars. Vanuit haar professionele ervaring als galerieassistente, collectiebeheerder en als assistente van onafhankelijke curator Joanna De Vos heeft ze een diepgaande kennis van de Belgische en internationale hedendaagse kunstscène.

www.tamarabeheydt.com