U bent hier

2009.1 - Openbaar Kunstbezit Vlaanderen

OKV2009.1
2009 - 47ste jaargang

Gerelateerde Artikels

De Hemel in Tegenlicht heeft een aanleiding: in 1559, 450 jaar geleden, werd het aartsbisdom Mechelen opgericht en werd de stad Mechelen de zetel daarvan. Maar terwijl een dergelijke 'herdenking' had kunnen leiden tot een tentoonstelling over de centrale bestuurders, het kerkbeleid, de hiërarchie en de kerkelijke instellingen.

Yves Coussement is geboren op 3 november 1978, schorpioen, vermeldt hij er lachend bij: "Veel kunstenaars zijn schorpioenen." Universitaire studies waren voor zijn ouders een evidentie, hij gaf de voorkeur aan ingenieur-architect. 

Dit en volgend jaar openen drie nieuwe stadsmusea de deuren: M in Leuven, STAM in Gent en MAS in Antwerpen. OKV bezocht de drie werven en sprak met enthousiaste conservators. Het vorig nummer liet kennismaken met de plannen van M in Leuven, het volgende presenteert die van het MAS. Hieronder: het STAM in Gent. 

Sinds december vorig jaar is een zeventiende-eeuws reliëf van beeldhouwer Jan van den Steen terug thuis. De provincie Antwerpen kocht het aan en gaf het in langdurige bruikleen aan de Mechelse Sint-Romboutskathedraal. 

De nieuwe lente brengt een nieuwe tentoonstelling in het MSK Gent. Emile Claus en het landleven confronteert de meester van het 'luminisme' met tijdgenoten die zich door hetzelfde thema lieten inspireren. 

In BOZAR loopt de prestigieuze tentoonstelling 'Van Van Dyck tot Bellotto, luister aan het hof van Savoye'. Antoon van Dyck (1599-1641) schilderde twee mannen die elk op hun manier verbonden waren met het huis van Savoye.

Johan Tahon. Observatorium

Beeldhouwer Johan Tahon (°1965, Menen) onderzoekt al meer dan vijfentwintig jaar de menselijke figuur. Zijn sculpturen hebben ondertussen een heel parcours afgelegd. Hoogtijd werd het dus voor een eerste boek dat de gehele creatieve periode van Tahon zou bundelen en dat boek is Observatorium geworden, recent uitgegeven door Ludion. 

Religieus erfgoed

Vlaanderen heeft een rijk religieus patrimonium. Zelfs het kleinste dorpje bezit een eigen kerk. Daarenboven herbergen deze vaak indrukkende gebouwen tal van kunst- en cultuurobjecten, zoals zilverwerk en kunstig geborduurde habijten. Hoewel ze soms dagelijks uit de kast gehaald worden voor erediensten, zijn heel wat van die gebruiksvoorwerpen uniek.

Topstukken in Vlaanderen

Aspecten van de Belgische Kunst na '45. situeert het Belgische kunstgebeuren in een internationaal perspectief, waarbij vooral de oorsprong van een bepaalde stroming aan bod komt. Elk hoofdstuk wordt afgesloten met de bespreking van een of meerdere Belgische kunstenaars. Deze commentaren zijn geen waarheden met de geldigheid van een gebruiksaanwijzing.