U bent hier

Belgisch Stripcentrum

Huwelijk van negende kunst en art nouveau

Het Belgisch Stripcentrum ligt in het hartje van Brussel, in een statig art nouveaugebouw van de hand van Victor Horta. Het BSC opende zijn deuren voor het publiek op 6 oktober 1989. Op enkele jaren tijd groeide het uit tot één van de belangrijkste attracties van Brussel. Elk jaar bezoeken meer dan 200.000 mensen er de permanente en tijdelijke tentoonstellingen die mekaar afwisselen in de 4.200 m² grote museumruimte.

In het Belgisch Stripcentrum vind je inderdaad zowat alles wat te maken heeft met het Europese stripverhaal, van de prestigieuze begindagen tot de meest hedendaagse ontwikkelingen.

België heeft een bijzonder rijke striptraditie, dat is wereldwijd bekend. Het gamma gaat van overbekende miljoenenstrips tot collector’s items. In dit museum, net iets anders dan veel andere musea, kunnen alle stripliefhebbers hun hart ophalen. En het Centrum – in de volksmond ‘Stripmuseum’ – is er niet alleen voor stripfanaten. Het bevindt zich immers in een prachtig art nouveau-gebouw, ontworpen door Victor Horta. In deze tempel van de Negende Kunst zijn er zowel tijdelijke als permanente exposities die de diverse eigenschappen van de strip in de schijnwerpers zetten. 

 

Van de Warenhuizen Waucquez tot het Belgisch Stripcentrum

Door het Belgisch Stripcentrum komt dit prestigieuze kader volledig tot zijn recht. Het is een subliem art-nouveauwarenhuis, ontworpen door architect Victor Horta. Het gebouw, waarin daarvóór de warenhuizen van textielgroothandelaar Charles Waucquez waren ondergebracht, werd ingehuldigd in 1906. Dat tijdperk (eind XIXe - begin XXe eeuw) valt ook samen met de opkomst van het moderne stripverhaal. 

Meer dan twintig jaar is het geleden dat het Belgisch Stripcentrum werd opengesteld voor het publiek, op 6 oktober 1989. Twintig jaar ten dienste van het stripverhaal en de art nouveau. Twintig jaar van banden smeden tussen het publiek en de wereld van de auteurs. Promotiekanaal, bewaarplaats, producent en decor van tentoonstellingen, documentatiecentrum, cultureel ambassadeur... het Belgisch Stripcentrum is een groot museum geworden met een internationale roeping en één van de meest bezochte attracties van België…

 

De studiebibliotheek van het Stripcentrum is met zijn 40.000 titels en 3.000 naslagwerken een onmisbaar instrument voor wie zich wil verdiepen in de fascinerende wereld van het stripverhaal. 

 

 

 

Air Force 1 Sage Low
Open: 
Alle dagen van 10 uur tot 18 uur (ook open op feestdagen, met uitzondering van 25/12 en 01/01)
Gesloten: 
1 januari en 25 december
Prijs: 
€ 8,00
Korting: 
€ 6,00
ISIC/IYHF/65+/Lerarenkaart/12-18 jaar/groepen - € 4,50: schoolgroepen - € 3,00: kinderen< 12 jaar
Combiticket: 
Combi Marc Sleen Museum: + € 1,00 - Voor de schoolgroepen die met de trein komen, zijn er mogelijkheden om een combiticket met het chocolademuseum te kopen: BSC en Chocolademuseum (B-Dagtrip): vanaf € 11,40.
Trein: 
Brussel-Centraal, Brussel-Noord
Tram: 
Metro: Brouckère
Bus: 
Rogier
Zandstraat
20
Brussel
Brussel
+32 (0)2 219 19 80
+32 (0)2 219 23 76

Tentoonstellingen

MOMENTEEL GEEN TENTOONSTELLINGEN