U bent hier

Cultuurcentrum Scharpoord

Scharpoord is één van de mooiste Vlaamse voorbeelden van de functionalistische architectuur en werd gerealiseerd tussen de jaren 1970-1974. Architect professor Paul Felix (Oostende) is bekend van onder meer het ziekenhuiscomplex ‘Gasthuisberg’ te Leuven, de Provinciale Bibliotheek te Hasselt (1973), het vormingscentrum ‘Destelheide’ te Dworp (1976) en vooral het Clarissenklooster te Mariakerke bij Oostende (1957), dat in 2001 werd geklasseerd als monument. De verschillende nieuw gerealiseerde aanbouwen (1995, 2002, 2005) en de interne renovatie zijn van de hand van zijn zoon arch. ir. Marc Felix (Felix - Glorieux, Oostende). De totaal nieuwe tuin - en omgevingsaanleg is een realisatie van landschapsarchitect Paul Deroose (Jabbeke).

Het gebouw omvat een technisch volledig uitgeruste schouwburg met toneeltoren (426 zetels), twee tentoonstellingruimten (1500 m²), de Openbare Bibliotheek, 10 vergader- & cursuslokalen waaronder 2 danszalen en technische, administratie- & onthaalruimten.

“Cafécultuur” (2002), een taverne-restaurant,  in de Scharpoordtuin (20.000m²) bevat een lichtkunstwerk van de Duitser Ingo Maurer, dat tegelijk de verlichting van de publieksruimte voor zijn rekening neemt.

Samen met het aanpalende Zegemeer, waar in 2011 het kunstwerk "De Wuivende Krabben" van Panamarenko werd gerealiseerd, vormt het hele Scharpoordcomplex een rustgevende groene long op enkele honderden meters van de zeedijk en van de drukke winkelstraten van het stadscentrum.

Cultuurcentrum Scharpoord organiseert talrijke tijdelijke tentoonstellingen.

 

Wat is de scharpoordgalerij?

De Scharpoordgalerij is een permanente tentoonstellingsplaats voor (vrijetijds)kunstenaars uit de regio. Op eenvoudige aanvraag kan de (vrijetijds)kunstenaar beschikken over een tentoonstellingsperiode van één maand. Dit is gratis. Het Centrum voert geen selectie door. De kunstenaar kan/mag werk verkopen. Het cultuurcentrum neemt de Scharpoordgalerij uiteraard mee op in de eigen publiciteit.

Overzicht tentoonstellingen

Nike SF-AF1
Open: 
Afhankelijk van de tijdelijke tentoonstelling.
Toegangsprijs in functie van de tijdelijke tentoonstelling.
Meerlaan
32
Knokke-Heist
Vlaanderen
+32 (0)50 63 04 30

Tentoonstellingen