U bent hier

Groeningemuseum

Het Groeningemuseum is gelegen in de gelijknamige wijk, waar eens de Eekhoutabdij stond. Ontworpen door architect Joseph Viérin, centraliseert het sinds 1930 de tot dan toe verspreide Brugse schilderijenverzameling. Een aanpalend neogotisch gebouw van architect Jean-Baptiste Bethune zorgt vanaf 1995 voor extra ruimte. Viérins gebouw krijgt in 2002 een grondige renovatie en recent ook een aangepast circuit voor de vaste collectie.

Het Groeningemuseum serveert een gevarieerd overzicht van de geschiedenis van de Belgische beeldende kunst met als hoogtepunt de wereldbefaamde Vlaamse primitieven. Hier krijg je onder meer Jan van Eycks Madonna met kanunnik Joris van der Paele en Hans Memlings Moreeltriptiek te zien. Daarnaast bewonder je ook neoclassicistische topwerken uit de 18de en 19de eeuw, meesterwerken van het Vlaamse expressionisme en heel wat naoorlogse moderne kunst.

Laten we ze even, zonder rekening te houden met eeuwen, stromingen en etiketten, op een indrukwekkend alfabetisch rijtje zetten, de kunstenaars – vooral ‘Belgische’ schilders – die in het museum te zien zijn en die hier een ‘wereldmuseum’ van maken: Bram Bogart, Hiëronymus Bosch, Jean Brusselmans, Petrus Christus, Emile Claus, Gerard David, Paul Delvaux, Gustave De Smet, James Ensor, Fernand Khnopff, René Magritte, Hans Memling, Constant Permeke, Pieter Pourbus, Roger Raveel, Hugo van der Goes, Rogier van der Weyden, Gustave van de Woestyne, Jan van Eyck, Rik Wouters enzovoort. Anders gezegd: het gaat van de 14de tot en met de 20ste eeuw, van vóór de Vlaamse Primitieven tot de moderne kunst.

Het modernistische museumgebouw uit de jaren 1930 staat op het domein van de voormalige Eekhoutabdij.

Opgelet! Tijdelijke (gedeeltelijke) sluitingen

 

Archief OKV:

 

Musea Brugge:

Welke musea (14 locaties) maken deel uit van Musea Brugge?

 

 

 

adidas superstar damen glitzer silbersneakers
Open: 
Dinsdag tot en met zondag van 9.30 tot 17 uur
Gesloten: 
Maandag, Gefaseerde sluiting Groeningemuseum vanaf 6 januari 2020. Het museum zal opnieuw volledig open zijn vanaf 12 maart 2020.
Prijs: 
€ 12,00
Korting: 
€ 10,00
65+, 17 > 25 jaar
Gratis: 
-17 jaar, Vrienden Musea Brugge, Museumpas, Musea Brugge Card
Trein: 
Brugge
Bus: 
dichtstbijzijnde bushalte: Eekhoutpoort, Eekhoutstraat nr. 2
Dijver
12
Brugge
Vlaanderen
+32 (0)50 44 87 43
+32 (0)50 44 87 78

Tentoonstellingen