U bent hier

Joods Museum van België

Het Joods Museum van België is heropend sinds 19 mei. Om uw bezoek zo veilig mogelijk te laten verlopen, zijn de volgende hygiënische maatregelen van toepassing:

  • het dragen van een masker is verplicht
  • in het museum is gel voorzien om uw handen te desinfecteren
  • tickets aanschaffen gebeurt elektronisch via deze link ( https://shop.agenda.brussels/nl/ato/2842) of met bancontact
  • aan elke zaal is het maximaal aantal toegestane bezoekers aangeduid

Tevens wordt aan de bezoekers gevraagd om de ‘social distancing’ van 1m50 te respecteren en om de toonkasten in het museum niet aan te raken.

 

Het Joods Museum van België heropende haar deuren ter gelegenheid van de Europese Dag van de Joodse Cultuur op 14 september 2014 na een sluiting van 5 maanden ten gevolge van de aanslag van 24 mei 2014 waarbij Myriam en Emmanuel RIVA, Dominique SABRIER en Alexandre STRENS om het leven kwamen. De heropening zal een sterke symbolische dimensie bekleden, en zal het museum de gelegenheid geven opnieuw haar plaats in te nemen in de culturele wereld.

Het Joods Museum van België, is gelegen in de historische wijk van de Zavel en de Kunstberg. Het museum is een plek voor traditie en openheid, die toegankelijk wil zijn voor alle doelgroepen en het doel heeft om de kennis over en het inzicht in de joodse geschiedenis, godsdienst en cultuur in tijd en ruimte te bevorderen en de spirituele en materiële rijkdom ervan te onderstrepen. Het Museum wil de bezoekers, ongeacht hun achtergrond, uitnodigen om zich vragen te stellen over de specifieke kenmerken, de overeenkomsten en de onderlinge uitwisseling tussen het erfgoed van verschillende culturen om de strijd aan te binden met alle vormen van onverdraagzaamheid…

Zijn Nieuwe Eigentijdse Ruimte of Nouvel Espace Contemporain (NEC) staat open voor tijdelijke tentoonstellingen over kunst en geschiedenis. Deze bieden de gelegenheid om kennis te maken met Belgische of internationale kunstenaars en de veelzijdigheid van de joodse cultuur en het joodse leven te belichten.

In een herenhuis uit de 19de eeuw toont dit museum een prachtige collectie objecten, documenten en boeken over de traditionele joodse levenswijze uit de hele wereld. Centrale thema’s zijn de synagoge (er is er een in het museumgebouw), overgangsrituelen en feesten. De diversiteit van de verzameling – stijl, herkomst, vervaardiging – getuigt van de joodse diaspora, maar het museum richt zich ook op het verhaal van het jodendom in België. Het herbergt daarnaast kunstwerken van joodse kunstenaars, onder wie Jacques Wiener, Charles Samuel, Kurt Peiser, Ferdinand Schirren, Félix Nussbaum en Stéphane Mandelbaum. Sinds de opening zijn de collecties flink toegenomen.

Het museumgebouw deed onder meer dienst als school van de Duitse militairen in W.O.I en als ‘Feld schalt-Abteilung’ van het Duitse leger (1940-1945).

 

Tradities / Een blik op onze collecties – Vanaf 19.10.2018

Het hele jaar door zal het Joods Museum van België dit museumparcours verder ontwikkelen, zodat u de kans krijgt om kennis te maken met meesterwerken uit zijn collecties en met muziek die verbonden is met de traditionele joodse wereld.

Die andere dat ben ik - Vanaf 3.05.2019

In de collectie maakt u kennis met voorwerpen, liederen en kostuums, maar via het beeldmateriaal ook met knowhow en ceremonieën (huwelijk, besnijdenis, begrafenis). Er werd gekozen voor Marokko en zijn twee belangrijkste en zelfs stichtende gemeenschappen, de islam en het jodendom. 

De twee tentoonstellingen zijn tot het begin van de werken in 2021 bereikbaar.

 

Archief Openbaar Kunstbezit Vlaanderen:

 

Musée Juif de Belgique - Joods Museum van België

 


Nike
Open: 
dinsdag tot vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur en op zaterdag en zondag van 10.00 tot 18.00 uur
Prijs: 
€10,00
Korting: 
€7,00
Tram: 
Trams : 92 , 94 Métro : Louise
Bus: 
Bus : 27, 48
Miniemenstraat
21
Brussel
Brussel
+32 (0)2 512 19 63
+32 (0)2 513 48 59

Tentoonstellingen