U bent hier

Kanal - Centre Pompidou

Na 14 maanden experimenteren in de voormalige Citroën garage, sluit KANAL Brut definitief de deuren op 30 juni 2019 voor vebrouwingswerken. Voorziene opening eind 2022.

Het bouwkundig project van architectenbureau’s noAarchitecten (Brussel), EM2N (Zürich) en Sergison Bates architects (Londen) is unaniem gekozen voor de verbouwing van de voormalige Citroëngarage IJzer tot een nieuwe cultuurpool, die onder de naam KANAL - Centre Pompidou een museum voor moderne en hedendaagse kunst, een architectuurcentrum (CIVA) en openbare ruimte voor cultuur, onderwijs en recreatie zal huisvesten. Volgens de jury van de internationale architectuurwedstrijd is het project ‘uitzonderlijk goed geïntegreerd in zijn omgeving.’

De keuze van de naam is enerzijds een evidentie. De nieuwe cultuurpool ligt pal aan de waterloop die het Brusselse centrum doorkruist. Maar het is ook een verwijzing naar de hele kanaalzone, die de Brusselse regering wil doen heropleven via haar kanaalplan.

Voorlopig museum
Het creatieve Brussel moet zich ook volop kunnen tonen in de lege Citroëngarage vanaf eind mei 2018. Vanaf dan start het Gewest een ambitieus programma van voorlopig gebruik op. In de lege en niet ingerichte garage zullen een jaar lang culturele activiteiten plaatsvinden. Bezieler Goldstein: “We willen dat de Brusselaars zich de plek echt eigen maken”.

De voorlopige programmatie loopt tot juni 2019, want kort daarna moeten de werken beginnen. De invulling zal gebeuren door de Brusselse culturele wereld in samenwerking met partner Centre Pompidou.

KANAL wordt meer dan een museum. Van de 35.000 vierkante meter totale oppervlakte zijn er 15.000 voorbestemd voor het museum voor hedendaagse en moderne kunst. De rest gaat naar de architectuurstichting CIVA en naar openbare ruimte.

Goldstein lichtte ook al een tip op van die publieke sluier. Zeker 5.000 vierkante meter moet publiek toegankelijk zijn, ook voor wie geen museumticket koopt. “Mensen moeten hier zomaar kunnen binnenstappen, om iets te eten of drinken, om een boek of een CD te kopen. Een van de uitdagingen voor de architecten wordt trouwens om de link te leggen tussen die publieke ruimte binnen en buiten.”

Kerncijfers
Totale oppervlakte: 39.100 m² (+ 2.500 m² parkeergelegenheid)
Openbare binnenruimte: 12.500 m²
Museum voor moderne en hedendaagse kunst:12.200 m² aan tentoonstellingsruimte
CIVA: 7.000 m² (waarvan 1.800 m² aan tentoonstellingsruimte)
Gedeelde ruimte: 7.400 m²
Begroting verbouwingswerken: €125 miljoen ex btw

Enkele belangrijke data
Voorproefjaar: 5 mei 2018 > juni 2019
Begin bouwwerkzaamheden: najaar 2019
Einde bouwwerkzaamheden en opening KANAL-Centre Pompidou: eind 2022

Vandaag kan het publiek op meerdere plaatsen terecht voor een ervaring met het Centre Pompidou:

  • Het Centre Pompidou van Metz sinds 2010 
  • Het Centre Pompidou van Malaga sinds 2015 
  • Momenteel wordt een partnerwerking afgerond in Shanghai. 
  • In 2022 Kanal – Centre Pompidou in Brussel

 

logo kanal

知らないとオヤジ認定される36の若者言葉【随時更新】 , メンズファッションメディア
Willebroekkaai
3-7
Brussel
Brussel

Tentoonstellingen