U bent hier

Kasteel van Gaasbeek

Kasteel van Gaasbeek moet groene erfgoedsite worden.

In en rond het kasteel van Gaasbeek is gestart met de uitvoering van een ambitieus masterplan. Dat plan moet van Gaasbeek een Europese toplocatie maken. Met het architectenbureau Pierre Hebbelinck is er voor een ontwerper gekozen voor het nieuwe onthaalgebouw. Het nieuwe onthaalgebouw aan de straatkant van het kasteeldomein zal naast de onthaalfunctie, de museumshop, kantoorruimte, de museumbibiliotheek en het kasteelarchief bevatten.  De renovatiewerken en het nieuwe gebouw zijn twee nieuwe stappen uit het masterplan. Dat moet tegen 2021 van het kasteeldomein een “groene erfgoedsite van internationale allure” maken.

 

Droomburcht.

Het huidige gebouw kreeg zijn romantische restyling op het einde van de negentiende eeuw dankzij de excentrieke markiezin Arconati Visconti. Zij richtte het kasteel in als museum voor haar enorme kunstcollectie en bespeelde het als historisch theaterdecor. De droomburcht die toen ontstond, heeft ook nu nog iets van een tijdmachine. Je dwaalt er door historiserende interieurs en ontdekt er wandtapijten, schilderijen, meubilair, beelden en andere waardevolle objecten. Een bezoek aan het kasteel prikkelt al je zintuigen.

Verrassende tentoonstellingen waarin historisch erfgoed op een creatieve manier ‘vertaald’ wordt naar vandaag, dompelen je onder in steeds wisselende decors. In het kasteel vind je verder een bibliotheek en een archief (beide toegankelijk op afspraak), een museumshop en een regionaal bezoekerscentrum.

 

Kasteelpark.

Het kasteelpark met zijn eeuwenoude bomen, vijvers, dreven, kronkelende paden en her en der opgetrokken historische gebouwen, vormt een gedroomde plek voor onthaasting. In het domein bevindt zich ook de unieke museumtuin, waar oude fruit- en groentesoorten gekoesterd worden.

 

Op stap met markiezin Arconati Visconti

U ontdekt de bewogen geschiedenis van het kasteel en maakt kennis met de verschillende eigenaars. Chris Lomme kroop voor deze audiotour in de huid van de excentrieke markiezin Arconati Visconti en duikt samen met u in een bijzonder gelaagd verleden dat opnieuw tot leven komt.

 

 

Archief Openbaar Kunstbezit Vlaanderen: 

 

Het kasteel is slechts gedeeltelijk toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Buggy’s worden niet in het museum toegelaten. Honden aan de leiband zijn toegelaten in het park, niet in het kasteel. In het voor- en najaar kan het nog koud zijn in het kasteel, voorzie warme kledij.

 

Op 31 augustus 2020 sluit het kasteel van Gaasbeek de deuren voor uitgebreide restauratie. In 2023 zal het kasteel terug toegankelijk zijn voor de bezoekers.

 

Home - Kasteel van Gaasbeek - meest romantisch kasteel van Vlaanderen

 


Air Jordan Release Dates 2020
Open: 
Het Kasteel van Gaasbeek is momenteel gesloten en opent terug op 1 april 2020 tot en met 30 augustus 2020. Di – zo: 10.00 – 18.00 u. Laatste ingang: 17.00 u. Op 31 augustus 2020 sluit het kasteel van Gaasbeek de deuren voor een grote restauratie. In 2023 zal het kasteel terug toegankelijk zijn voor de bezoekers.
Gesloten: 
Maandag,
Prijs: 
€10,00
Tijdens tijdelijke tentoonstellingen gelden er andere prijzen. Buggy’s worden niet in het museum toegelaten. Honden aan de leiband zijn toegelaten in het park, niet in het kasteel.
Korting: 
€8,00 - € 2,00
€8,00: Groepen (≥ 10), Studentenkaart/European youth card ≤ 26 jaar, 60+, personen met een beperking, bezoekers plantentuin Meise, Davidsfonds (max. 2p), Fedplus (max. 2p), Open Monumentenkaart, Knack Club (max. 2p), lerarenkaart, medewerkers Vlaamse Overheid, Openbaar Kunstbezit Vlaanderen, werkzoekenden- € 2,00: -18 jaar:
Gratis: 
-7 jaar, ICOM, begeleiders van personen met een beperking, perskaart, Riebedebie (max 2p.)
Trein: 
Brussel - Zuid
Tram: 
Vanuit Brussel, metro Lijn 5 tot eindhalte Erasmus, overstappen op lijnbus 142 (Gaasbeek-Leerbeek), halte Kasteel van Gaasbeek
Bus: 
Vanuit Brussel-Zuid, lijn 142 (Gaasbeek-Leerbeek), halte Kasteel van Gaasbeek
Kasteelstraat
40
Gaasbeek (Lennik)
Vlaanderen
+32 (0)2 531 01 30
+32 (0)2 531 01 43

Tentoonstellingen

MOMENTEEL GEEN TENTOONSTELLINGEN