U bent hier

Museum Dr. Guislain

Wat is normaal, wat is abnormaal? De verhouding tussen deze twee wisselt nogal eens, net als de omgang met het (ab)normale. Die eeuwig actuele problematiek is in Museum Dr. Guislain aan de orde. Het toont de fascinerende geschiedenis van de psychiatrie en de ‘waanzin’. Een uitgebreide fotocollectie illustreert het leven in de psychiatrie en de beeldvorming over ‘het vreemde’ en ‘het/de andere’. Tot slot toont het museum ‘andere’ kunst: outsiderkunst, aangrijpend door zijn directheid. Er is aandacht voor Belgische en internationale figuren en ontwikkelingen. Het museum staat ook bekend voor haar mooie tijdelijke tentoonstellingen.

Het museum is gehuisvest in het voormalige Hospice Guislain, de eerste instelling in België die specifiek voor de behandeling van geesteszieken werd gebouwd (1857). Dokter Guislain was een pionier op dat vlak. Het complex doet nog altijd dienst als psychiatrische instelling.
Dit museum won in 2006 de MuseumPrijs Vlaanderen.

Virtuele tour: Mental health a history

Schenking oeuvre Sylvain Cosyns aan Museum Dr. Guislain

 

Archief Openbaar Kunstbezit Vlaanderen: 

 

Image result for museum dr Guislain

/Nike_7_1
Open: 
Dinsdag tot en met vrijdag van 9 tot 17 uur, zaterdag en zondag van 13 tot 17 uur.
Gesloten: 
Maandag, 24, 25 & 31/12 & 1/1
Prijs: 
€8,00
Korting: 
€6,00
reducties - €3,00: 22 - 25 jaar - €1,00: 13 - 21 jaar - Het Museum Dr. Guislain doet mee met de UITpas.
Gratis: 
- 12 jaar, vrienden van het museum
Combiticket: 
De CityCard Gent vervangt de vroegere museumpas en is een elektronische kaart. Er zijn 2 types kaarten: Citycard: voor € 30 (48u) of € 35 (72u) kan u de belangrijkste Gentse musea, monumenten en attracties bezoeken, genieten van een boottochtje op de Gentse binnenwateren én tram en bus gebruiken. De CityCard wordt verkocht: • het infokantoor van Visit Gent (Sint-Veerleplein 5) • de deelnemende musea en bezienswaardigheden • de Gentse hotels • de verkooppunten van de vervoersmaatschappij De Lijn
Trein: 
Gent-St-Pieters
Tram: 
1 halte: Guislainstraat
Jozef Guislainstraat
43
Gent
Vlaanderen
+32 (0)9 216 35 95
+32 (0)9 216 35 35