U bent hier

Red Star Line Museum

Het Red Star Line Museum is ondergebracht in de gerestaureerde vertrekloodsen van de scheepvaartmaatschappij. In deze gebouwen werden de landverhuizers die naar Amerika wilden, gecontroleerd. Hierd werd beslist wie mocht vertrekken en wie moest achterblijven. Het museum zoomt in op de historische trans-Atlantische migratie van Europa naar Amerika, op de transportmaatschappij Red Star Line en de transithaven Antwerpen. Het project wordt opgehangen aan twee ‘lieux de mémoire’, aan twee bekende merken: de stad Antwerpen en de Red Star Line.

Hoofdtentoonstelling

Centraal in de hoofdtentoonstelling staan de verhalen van de 2,6 miljoen Red Star Line-passagiers. Als bezoeker reist u met hen mee, van overal in Europa, met de trein naar Antwerpen, door de stad naar Amerika. In het Red Star Line Museum treedt u letterlijk in de voetsporen van de landverhuizers.

Storytelling

Het Red Star Line Museum vertelt vele verhalen.

Het vertelt een Antwerps verhaal, over de stad en haar haven, over het nieuwe en het oude Eilandje, over Antwerpen als laatste halte op een reis naar geluk en een beter leven.

Het vertelt een Belgisch verhaal over mensen die door armoede, maar ook door een zucht naar avontuur, inscheepten op de Red Star Line en vol verwachting Amerika tegemoet reisden, veelal op zoek naar een nieuw en beter leven.

Het vertelt een Europees verhaal, over hoe mensen uit heel Europa, naar Antwerpen kwamen en er inscheepten voor een reis naar een nieuw leven.

Het vertelt een Amerikaans verhaal over de voorouders van de Amerikanen, over hun roots, hun afkomst.

Het Red Star Line Museum vertelt ook een universeel verhaal over dromen van een beter leven, over afscheid nemen, over het ontdekken van het onbekende, over de zoektocht naar een nieuwe thuis.

 

Nog geen twee jaar na zijn opening heeft het Red Star Line Museum het Vlaamse kwaliteitslabel ‘erkend museum’ gekregen. Dankzij deze uitzonderlijk snelle erkenning maakt het museum kans op extra ondersteuning vanuit Vlaanderen. (02/07/2015)

 

De Eugeen Van Mieghem Stichting is een partner in het Red Star Line Museum waar in een steeds wisselende opstelling permanent 12 kunstwerken van de kunstenaar worden getoond.

 

Archief Openbaar Kunstbezit Vlaanderen: 

 

Home

 

 

 

Nike Air MaxAir Jordan 1
Open: 
Dinsdag t/m zondag van 10 tot 17 uur. Van 1 april tot 1 november op zaterdag en zondag open tot 18 uur.
Gesloten: 
maandag, behalve paas- en pinkstermaandag 1 januari, 1 mei, O.L.H.-Hemelvaart, 1 november en 25 december.
Prijs: 
€ 8,00
Volwassenen (26 tot 65 jaar)
Korting: 
€ 6,00
Bezoekers van 12 tot en met 25 jaar, Bezoekers ouder dan 65 jaar, Groepen vanaf 12 personen. Het groepstarief voor groepen vanaf 12 personen is niet combineerbaar met andere kortingen, Kaarthouders: Davidsfonds.
Gratis: 
Bezoekers jonger dan 12 jaar, Laatste woensdag van de maand, Begeleiders van mensen met een handicap, Schoolgroepen met leraar (leerlingen tot 26 jaar), mits reservatie, Kaarthouders (Inwoners van Antwerpen met een A-kaart, A-kaarthouders met kansentarief, Antwerpse stadsgidsen, ICOM, Lerarenkaart, Perskaart, Antwerp City Card, Vrienden van de Antwerpse Musea, Museumpas).
Tram: 
Tram 7 (van Mortsel via Nationale Bank), afstappen aan eindhalte Sint-Pietersvliet
Bus: 
Bus 17 (van Wilrijk via Centraal Station), afstappen aan eindhalte Rijnkaai
Montevideostraat
3
Antwerpen
Vlaanderen
+32 (0)3 298 27 70

Tentoonstellingen