U bent hier

Stadsmuseum 'De Hofstadt'

In het hart van een stad met een uitzonderlijke biografie kun je onder het stadhuis een erg sfeervolle plek bezoeken: de romaans-gotische kelders, de overblijfselen van drie huizen die hier tot begin 18de eeuw stonden. Daar brengt het museum (1957) met zijn typisch stedelijke collectie zilverwerk van de schuttersgilden, wapens, gebruiksvoorwerpen, beeldhouwkunst, meubilair...' het verhaal van Diest'. Toont met merkwaardige kunstwerken, waaronder een 'Laatste Oordeel' van vóór Jan van Eyck, een 'Annunciatie' van Hendrik ter Brugghen en twee 'besloten hofjes', een unieke Vlaamse kunstvorm uit de 17de eeuw.

In de (lange) rij titels van de Nederlandse vorst staat onder meer: 'baron(es) van Diest'. Geen wonder dat het museum van Oranjestad Diest op de banden met Holland ingaat. Het bezit onder meer het harnas van Filips Willem van Nassau, de oudste zoon van Willem de Zwijger en een geschilderd portret van René van Châlon en zijn echtgenote Anna van Lotharingen. Diest opende in 2009 het volledig gerenoveerde stadsmuseum in de historische kelders van het stadshuis. “De Hofstadt” ooit het verblijf van de Heren van Diest, toont het beste uit de Diestse kunstverzameling. Één van de Vlaamse Topstukken is “De Annunciatie” een schilderij van Hendrick ter Brugghen,één van de grootste schilders Van de Utrechtse school en het pronkstuk van het museum. Zilverwerk van de Diestse gilden, de 15de eeuwse kroonluchter, “besloten hofjes” worden in een nieuw interieur op een originele manier tentoongesteld. Voor het eerst worden alle resterende huisheiligen uit het Diestse begijnhof in groep getoond.

 

Archief Openbaar Kunstbezit Vlaanderen:  


Open: 
Van 1 april t.e.m. 31 oktober: di, do, vr en za 10-12 en van 13-17 uur, woe en zo 13-17 uur. Van 1 november t.e.m. 31 maart: di, wo, do, vr, za en zo van 13-17 uur.
Gesloten: 
maandag en van 1 oktober t.e.m. 31 maart: ook gesloten op feestdagen.
Prijs: 
4,00 €
Korting: 
2,00 €
groepen vanaf 20 personen, gepensioneerden
Gratis: 
kinderen -12 jaar, inwoners van Diest, leraren
Combiticket: 
combiticket Stadsmuseum/ Museum voor Religieuze Kunst: 4,00 € per persoon
Trein: 
Diest
Bus: 
1, 2 halte: Grote Markt
Grote Markt
1
Diest
Vlaanderen
+32 (0)13 35 32 09
+32 (0)13 32 23 06

Tentoonstellingen

MOMENTEEL GEEN TENTOONSTELLINGEN