U bent hier

STAM - Stadsmuseum Gent (gesloten van 23 september tot 21 november 2020)

STAM is het ideale beginpunt voor een bezoek aan de stad. U ontdekt er wat Gent nu precies tot Gent maakt. Daarna stuurt het STAM u de stad in om het allemaal met eigen ogen te zien en aan den lijve te ondervinden. Dit gebeurt in een historisch kader met een eigentijdse aanpak, net als Gent zelf. In een reis door de tijd worden de vele lagen van Gent leesbaar. Het begint in het verleden met de groei en bloei van de middeleeuwse grootstad. Uit eeuwen geschiedenis ontstond de hedendaagse stad van kennis en cultuur.

De vaste tentoonstelling van het STAM is 'Het verhaal van Gent'. Een chronologisch circuit neemt je mee op reis door de tijd en maakt de vele lagen van de stad leesbaar.

'Het verhaal van Gent' telt zes museumzalen die elk een periode uit de stadsgeschiedenis omvatten. Meer dan driehonderd tot de verbeelding sprekende collectiestukken brengen dit verhaal in beeld en verschillende multimediale toepassingen verdiepen het.

Daarnaast zijn er ook twee thematische zijsprongen, grootformaat foto's van Magnumfotograaf Carl De Keyzer die een brug slaan naar de stad van vandaag, luisterbanken die getuigenissen over Gent laten horen en een toekomstzaal met een regelmatig wisselende invulling.

Op het einde van het parcours blikt het STAM vooruit naar de toekomst van Gent. Een bijzondere plek vlakbij het stadscentrum. Het STAM bevindt zich in de schitterende 14de-eeuwse Bijlokeabdij. Alleen al dit gebouwencomplex is een bezoek meer dan waard. De Bijlokesite, een groene cultuurhaven aan de oevers van de Leie, ligt op één aangename kilometer van het centrum. U komt er vlot te voet, met de fiets, de tram of per boot!

 

Het STAM in Gent lanceerde een onlinetentoonstelling die het dagelijkse leven in Gent tijdens WO I in beeld brengt. Het gaat om een digitale uitloper van de expo "Gent, bezette stad" die afgelopen zomer (2017) in het stadsmuseum liep.

 

Archief Openbaar Kunstbezit Vlaanderen: 

 

 

NIKE AIR HUARACHE
Open: 
van maandag tot zondag
Gesloten: 
woensdag, 24, 25, 31 december en 1 januari
Prijs: 
€ 8,00
Korting: 
€ 6,00
Groepen vanaf 15 personen (per persoon) reserveren aub, senioren 65+, Gentenaars, houders van een UiTPAS Gent, OKV-leden (op vertoon van lidkaart), leraars (op vertoon van lerarenkaart/ carte prof), leden van het Davidsfonds (op vertoon van Cultuurkaart) - € 2,00 voor jongeren van 19 tot -26 jaar
Gratis: 
kinderen en jongeren tot en met 18 jaar, museumpashouders, begeleiders van schoolgroepen, begeleiders van personen met een beperking, museumgidsen met gidsenkaart uitgereikt door Toerisme Vlaanderen, VMV/ICOM-kaart, pers. Voor Gentenaars elke zondag tussen 10u en 13u en tijdens de Gentse Feesten (op vertoon van identiteitskaart).
Combiticket: 
De CityCard Gent vervangt de vroegere museumpas en is een elektronische kaart. Er zijn 2 types kaarten: met de Citycard voor € 30 (48u) of € 35 (72u) kan u de belangrijkste Gentse musea, monumenten en attracties bezoeken, genieten van een boottochtje op de Gentse binnenwateren én tram en bus gebruiken. De CityCard wordt verkocht: • het infokantoor van Visit Gent (Sint-Veerleplein 5) • de deelnemende musea en bezienswaardigheden • de Gentse hotels • de verkooppunten van de vervoersmaatschappij De Lijn.
Uren: 
9.00 uur tot 17.00 uur
Weekends, feestdagen en schoolvakanties: 10 - 18 uur
Trein: 
Station Gent-Sint-Pieters
Tram: 
tram 1 [Van Nassaustraat/Veergrep/Verlorenkost] tram 2 en 4 [Bijlokehof of Bijloke]
Bus: 
bus 6 [Bijlokehof/Bijloke]
Godshuizenlaan
2
Gent
Vlaanderen
+ 32 9 267 14 00
+ 32 9 267 14 98

Tentoonstellingen

01/10/2022 tot 31/03/2023
Skyline