U bent hier

Talbot House

In Wereldoorlog I lag achter het front nog een stukje onbezet België. In Poperinge (‘Pops’) openden eind 1915 de aalmoezeniers Philip Clayton en Neville Talbot een clubhuis: ‘Every Man’s Club’. Ze noemden die ‘Talbot House’, naar Neville’s pas gesneuvelde broer. Britse soldaten vonden hier, zonder onderscheid van rang, voor even een "home from home", wat rust, weg van de gruwelen van de loopgraven. Ze dronken er thee, speelden kaart, luierden in de tuin, lazen een boek, schreven een kaart naar huis of mijmerden in de zolderkapel. Of ze beleefden een ontspannende avond in de aanpalende Concert Hall. Tot vandaag is het huis, en vooral zijn sfeer, authentiek bewaard. Nu brengen tal van activiteiten de verhalen van toen weer tot leven. Een kopje "real English tea" staat voor iedereen klaar. En wie het helemaal bijzonder wil ervaren, die komt gewoon overnachten. Dichter kan je de gechiedenis niet beleven!

 

Een levend museum

Een bezoek aan Talbot House begint gewoonlijk in de oude hopschuur van het huis die tijdens de oorlog omgevormd werd tot een concertzaal. De permanente tentoonstelling over het leven achter het front op het gelijkvloers van dat gebouw leunt het dichtste aan bij wat je van een normaal museum zou verwachten. De expositie is uitgewerkt als een plakboek van verschillende personages die gedurende de oorlog in de buurt van Poperinge terecht kwamen. Je leert er onder andere waarom deze stad tijdens de oorlog "Little Paris" werd genoemd, hoe het kampleven van de soldaten er aan toe ging en hoe ze er de moraal hoog hielden.

Op de eerste verdieping van de concertzaal kan je vervolgens zelf ervaren hoe het moet geweest zijn om er als soldaat tijdens de oorlog een optredentje van de "Happy Hoppers" bij te wonen. Daarna brengt je bezoek je naar de netjes onderhouden tuin van Talbot House, waarlangs je ook het huis kan bereiken. "The Old House" wordt nog dagelijks gebruikt. Je leert er niet enkel iets bij over het oorlogsverleden van het pand, je kan er ook een praatje slaan met de Britse huisbewaarder(s), in de kantine op de authentieke piano spelen, tot rust komen met een kopje thee of zelfs gewoon de nacht doorbrengen in één van de gastenkamers. Net dat maakt Talbot House zo speciaal. Het is niet zomaar een museum. Het is nog steeds dezelfde "Every Man’s Club" als een eeuw geleden.

 

Wentel jezelf in een authentieke sfeer

Net zoals duizenden soldaten en pelgrims voor je, kan je ook vandaag nog de nacht doorbrengen in Talbot House. Door zijn authentieke historische sfeer en unieke locatie nabij de grote markt van Poperinge kent The Old House op vlak van ‘historisch overnachten’ geen gelijke. Een andere verblijfplaats kan dan wel nabij een stuk historisch erfgoed gelegen zijn of er een mooi uitzicht op bieden, wie bij Talbot House blijft overnachten maakt er zelf even deel van uit. Een betere manier om van het verleden te proeven bestaat niet.

 

Archief OKV:


Nike
Open: 
Dinsdag tot en met zondag
Gesloten: 
Maandag, van 24 december tot en met de dinsdag na nieuwjaar
Prijs: 
€ 8,00
22 - 65 jaar
Korting: 
€ 7,00
+65 jaar - € 5,00: 7-22 jaar
Gratis: 
-7 jaar
Combiticket: 
Combi-ticket met Hopmuseum: € 10,00
Uren: 
10.00 tot 17.30 uur (laatste toegang: 16:30 uur)
Trein: 
Poperinge. Op wandelafstand
Bus: 
60 halte: Grote Markt
Gasthuisstraat
43
Poperinge
Vlaanderen
+32 (0)57 33 32 28
+32 (0)57 33 21 83

Tentoonstellingen

MOMENTEEL GEEN TENTOONSTELLINGEN