U bent hier

Villa Verbeelding (voorheen Literair Museum Hasselt)

Op 21 juni 2017 bestond het Literair Museum in Hasselt 20 jaar. Dat werd gevierd! Met een nieuwe naam: Villa Verbeelding.

Het Literair Museum wordt … Villa Verbeelding. Een wereld vol woord en beeld.

Een huis waar iedereen welkom is om te genieten van de verbeelding van schrijvers en illustratoren, waar bezoekers vertoeven in de werelden die verbeeld worden en uitgenodigd worden om verder te lezen, te denken en te kijken dan het alledaagse. Kortom: een villa die de verbeelding stimuleert.

Villa Verbeelding is een aangenaam museum voor jong en oud. Je kan er van in de kelder tot op zolder genieten van tentoonstellingen waarin boeken en lezen centraal staan. Elke kamer heeft een ander thema en een eigen sfeer. In de sprookjeskamer komt het thema 'eten en drinken' aan bod. Via de kijkkastjes verneem je meer over jeugdauteurs en illustratoren. Met helm en kieltje daal je af in de mijnkelder, terug in de geschiedenis van de Limburgse mijnen. De tentoonstelling 'Van schrijver tot lezer' laat zien hoe een boek gemaakt wordt. Daarnaast zijn er geregeld nieuwe tijdelijke tentoonstellingen. In het atelier op zolder worden regelmatig workshops gegeven bij de permanente en tijdelijke tentoonstellingen. Voor kinderen en jongeren in gezins- of in groepsverband is er een uitgebreid educatief aanbod. Het Literair Museum organiseert samen met Literair Station Venlo jaarlijks het Vlaams-Nederlands literair festival 'Het grote Verlangen'.

Villa Verbeelding is een plek om met de klas naartoe te trekken. Bij elke tentoonstelling horen er educatieve opdrachten, of een Ontdekkingsreis voert je al speurend door het museum... Bovendien is het hele educatieve aanbod aangepast aan verschillende leeftijden, van kleuters tot volwassenen!

De locatie van Villa Verbeelding in een sfeervol, oud herenhuis zorgt helaas voor beperkte toegankelijkheid. De vele trappen in het huis kunnen een probleem zijn voor mensen met een fysieke beperking. Een lift installeren is niet mogelijk.

 

Archief Openbaar Kunstbezit Vlaanderen:

 
 
Home
Nike Air Force
Open: 
Woensdag tot en met zaterdag en elke eerste zondag van de maand van 14.00 uur tot 17.00 uur en op afspraak
Gesloten: 
Maandag, dinsdag, en op feestdagen
Prijs: 
€4,00
Korting: 
€2,00
-18 jaar en groepstarief scholen - gids: €35,00.
Gratis: 
-3 jaar (behalve groepsbezoeken), met 48u-kaart om Hasselt te bezoeken
Groepen moeten vooraf reserveren, ook voor een bezoek tijdens de openingsuren zonder gids.
Trein: 
Hasselt, dan 5 minuten wandelen
Bampslaan
35
Hasselt
Vlaanderen
+32 (0)11 22 26 24
+32 (0)11 23 22 97

Tentoonstellingen