U bent hier

Auschwitz.camp

Beelden van prikkeldraad, mishandeling en massamoord hebben van de Poolse stad het symbool voor de Holocaust gemaakt. Maar achter de horror gaat een gelaagd verhaal schuil.

Verlengd tot 6 september 2020.

Welk beeld heeft u van Auschwitz?

Beelden van prikkeldraad, mishandeling en massamoord hebben van de Poolse stad het symbool voor de Holocaust gemaakt. Maar achter de horror gaat een gelaagd verhaal schuil. Die onbekende geschiedenis van de stad en het kamp ontdekt u in de tijdelijke tentoonstelling Auschwitz.camp.

Een imperium

Auschwitz was onderdeel van een Duits kolonisatieproject en een ‘drang naar het Oosten’. Op zoek naar Lebensraum wilde de SS er een immens gebied ontwikkelen, met Auschwitz als centrale metropool. Het bedrijf IG Farben bouwde er een gigantisch industrieel complex dat voor haar werking afhankelijk was van dwangarbeid. Een concentratiekamp voorzag gevangenen als ‘industriële grondstof’. Hoe werd een gevangenis voor dwangarbeiders een vernietigingskamp met moordcentra? Hoe leidde een mix van kolonialisme, raciaal gedachtegoed en vernietigingspolitiek tot een van de meest beruchte episodes uit de recente geschiedenis?
Beelden, kaarten en objecten tonen dat Interessengebiet Auschwitz meer was dan een kamp. Het was een nazi-imperium in volle opbouw.

Slachtoffers, daders en omstanders

Terwijl de gevangenen voortdurend in levensbedreigende omstandigheden verkeerden, maakten de bewakers tijd voor ontspanning en plezier. Twee uitzonderlijke fotoalbums staan in akelig contrast. Ijzingwekkende episodes tonen hoe dokters in het kamp brutale medische tests uitvoerden, hoe een gebruiksproduct als Zyklon B een massavernietigingswapen werd en hoe onmenselijke arbeidsmethodes tot de dood konden leiden. Waarom is Auschwitz niet gebombardeerd door de geallieerden? Was er ooit verzet in het kamp? En hoe werd er na de bevrijding omgegaan met de site? Met een historisch vergrootglas bekijken we de ongekende lagen van dit complexe verhaal.


nike
24/10/2019 tot 06/09/2020
Goswin De Stassartstraat
153
Mechelen