U bent hier

De wereld van Thorgal

Naast origineel werk van striptekenaar Grzegorz Rosinski, die zijn platen sinds 2000 rechtstreeks in kleur maakt, kan je als bezoeker ook kennismaken met niet minder indrukwekkende tekeningen van Giulio De Vita en Roman Surzhenko.

Grzegorz Rosinski en Jean Van Hamme zijn de bedenkers van Thorgal, een epische familiesage met hier en daar een bovennatuurlijk tintje, die verscheen in het weekblad Kuifje. Dit stripverhaal zou een geweldig succes kennen, in die mate zelfs dat er drie afgeleide series uit ontstonden: ‘Kriss van Valnor’, ‘Wolvin’ en ‘De jonge jaren van Thorgal’. Naast origineel werk van Grzegorz Rosinski, die zijn platen sinds 2000 rechtstreeks in kleur maakt, kan je als bezoeker ook kennismaken met niet minder indrukwekkende tekeningen van Giulio De Vita en Roman Surzhenko, die sterk beïnvloed werden door uitzonderlijke scenaristen: Jean Van Hamme, Yves Sente en Yann.

 

Bijna heette hij Ragnar, ware het niet dat die naam al gebruikt was. Thorgal Aegirsson ziet het daglicht in 1977, in het magazine Kuifje. Een jaar eerder hadden zijn tekenaar, Grzegorz Rosinski, en zijn scenarist, Jean Van Hamme, elkaar voor het eerst ontmoet. Eerstgenoemde woont in Polen waar hij reeds illustratiewerk doet. Hij spreekt amper een paar woorden Frans. Laatstgenoemde woont in Brussel, waar hij als schrijver op zoek is naar een andere stijl, aangezien hij nog niet helemaal van zijn pen kan leven. Thorgal komt voor het eerst voor in een kort verhaal, De ijskoningin. Hij is een jonge Viking die het slachtoffer is van de haat van Gandalf-de-gek, zijn clanchef en tevens vader van zijn aanstaande. Op pagina twee reeds geeft Gandalf hem met zijn zwaard een diepe snee in de wang. Het litteken blijft altijd op zijn gezicht staan, ondanks de verschillende gedaanteveranderingen van het personage.Curatoren: Thierry Bellefroid en Piotr Rosinsky

 

Archief OKV: Rosinski van Polen (02.12.2014 - 24.05.2015) Belgisch Stripcentrum

 

NIKE AIR HUARACHE
23/03/2015 tot 05/09/2015
Geen archief items gevonden
Geen gerelateerde tentoonstellingen gevonden