U bent hier

Eugeen Van Mieghem - Jozef Van Ruyssevelt : twee Vlaamse toppers in één museum

In de zomermaanden toont het Jakob Smitsmuseum op de zolderverdieping nooit eerder geëxposeerde tekeningen van de Antwerpse kunstenaar Eugeen Van Mieghem.
Verlengd tot en met 18 oktober!
- Schatten op zolder : tekeningen Eugeen Van Mieghem uit de collectie van Jakob Smits

In de zomermaanden toont het Jakob Smitsmuseum op de zolderverdieping nooit eerder geëxposeerde tekeningen van de Antwerpse kunstenaar Eugeen Van Mieghem. Ze komen uit de collectie van Jakob Smits zelf.  Eugeen Van Mieghem, in het Antwerpse schipperskwartier geboren in 1875, heeft praktisch z’n hele leven lang getekend. In 1920 werd hij docent aan de Academie van Antwerpen. Zijn krachtig werk is onlosmakelijk verbonden met de haven, het havenvolk en de landverhuizers die hij rond de herberg van zijn ouders zag komen en gaan. Soms schrijnend, soms beladen met weemoed, altijd raak getypeerd. Het zijn beklijvende beelden die vandaag, in tijden van nieuwe, grote migratiestromen, nog steeds aanspreken. 

- Tentoonstelling: Jozef Van Ruyssevelt - Weerspiegeling 

Jozef Van Ruyssevelt (1941-1985) studeerde schilderkunst en grafiek aan de Antwerpse Koninklijke Academie voor Schone Kunsten. Vanaf 1971 is hij titularis van de etsklas van de Antwerpse Academie, maar hij blijft zich concentreren op de eigen expressie. Dat leidt tot een zeer uitgebreid en divers oeuvre. 
Van Ruyssevelt was , net als Jakob Smits , een eigenzinnig en volhardend artiest. Met Smits deelde hij ook de fascinatie voor de werking van het licht.  
Het zal een blij weerzien zijn voor de museumbezoeker. In het voorjaar van 2009 was Van Ruyssevelt al eens te gast, een onmiskenbaar succes was het toen. De tentoonstelling in  2020 zal een samenstelling zijn van werken uit privécollecties. Na Nederland en Parijs terug in Vlaanderen en hier bij te Mol: een weerspiegeling.

Opgelet: Je kan het museum enkel op afspraak bezoeken. Dit doe je door een tijdsblok te reserveren via https://ticketshop.ticketmatic.com/getouw/jakob-smits-museum?l=nl. De specifieke richtlijnen ivm de reservatie vind je op de website. Mocht dit niet lukken, kan je bellen op het nummer 014 31 74 35.


21/05/2020 tot 18/10/2020