U bent hier

Heilige Architectuur! - De passie van een verzamelaar

Vandaag belicht het Musée de Flandre de passie van een man die meer dan veertig jaar van zijn leven heeft gewijd aan het samenstellen van een collectie over een atypisch onderwerp: kerkinterieurs in de Vlaamse en Hollandse schilderkunst

Deze tentoonstelling schetst de ontmoeting van twee werelden, die van verzamelaars en die van musea. Men is geneigd beide van elkaar te scheiden of zelfs tegenover elkaar te zetten, met als argument dat kunstverzamelaars en kunsthandel te sterk met elkaar verweven zijn. En toch hebben verzamelaars en musea dezelfde zoektocht gemeen: het vinden van het zeldzame stuk, het prachtige object, het ongeëvenaarde doek. De bijdrage van kunstliefhebbers aan de kennis over kunst is onmiskenbaar. In de loop van hun opzoekingen en hun ontdekkingen scherpen hun blikken en sommigen worden echte experts in hun domein. Laten we niet vergeten dat in de negentiende eeuw veel Franse publieke collecties zijn opgebouwd dankzij hun gulle schenkingen.

Vandaag belicht het Musée de Flandre de passie van een man die meer dan veertig jaar van zijn leven heeft gewijd aan het samenstellen van een collectie over een atypisch onderwerp: kerkinterieurs in de Vlaamse en Hollandse schilderkunst van de zestiende en de zeventiende eeuw. Aan het einde van de zestiende eeuw, toen de controverse tussen protestanten en katholieken op haar hoogtepunt was, in het volle vuur van de barok, bedachten kunstenaars een nieuwe manier om het goddelijke te suggereren. Ze tonen ons grandioze kerken vol licht met majestueuze architectonische lijnen, vervuld van spiritualiteit. Zonder de scènes van het dagelijks leven die er zich ontplooien, met mannen, vrouwen, kinderen en dieren, weg te laten en zodoende de aardse wereld te verbinden met het goddelijke universum. Via deze bijzondere verzameling bestaande uit een unieke collectie van 50 schilderijen, bevestigt het Musée de Flandre zijn ambitie om zoveel mogelijk mensen de rijkdom van de Vlaamse kunst te doen ontdekken.

 

Themanummer OKV:


Nike
15/02/2020 tot 30/08/2020
Grand Place
26
Cassel
Frankrijk