U bent hier

Jos de Gruyter en Harald Thys - Mondo Cane

In Venetië vindt in 2019 de biënnale voor hedendaagse kunst plaats. In het Belgisch paviljoen is er een tentoonstelling te zien met 20 poppen van het Brusselse kunstenaarsduo Jos de Gruyter & Harald Thys.

In Venetië vindt in 2019 de biënnale voor hedendaagse kunst plaats. In het Belgisch paviljoen is er een tentoonstelling te zien met 20 poppen van het Brusselse kunstenaarsduo Jos de Gruyter & Harald Thys. Een deel van hen staat opgesteld in het centrale deel van het paviljoen. Het zijn ambachtslui: een spinster, een pottenbakster, een schilder, een organist en een belleman. De zijruimten van het paviljoen zijn afgesloten voor het publiek door tralies. Achter deze tralies bevinden zich gevangenen. Onder andere een levend standbeeld, een collaboratrice, een buikspreker en een misnoegde oude vrouw in een rolstoel. Een aantal van de poppen worden aangedreven door elektrische motoren die hen in staat stellen repetitieve bewegingen uit te voeren.

Op het eerste zicht ademt alles wat je ziet kalmte uit. In het midden demonstreren figuren oude ambachtelijke beroepen, alsof je als kijker in een folkloristisch museum bent beland. Is dit het Europa van de toekomst, door de ogen van toeristen die zich laven aan het leven in het verleden? En waartoe dienen die hekken om de bezoekers heen?
​​​​​​​
In november loopt de biënnale van Venetië af en wordt het Belgisch paviljoen gesloten. De poppen worden in een vrachtwagen geladen richting Paleis voor Schone Kunsten in Brussel, waar ze worden opgesteld in de antichambres, op dezelfde manier als in Venetië.

تخفيضات
19/02/2020 tot 21/07/2020