U bent hier

Mir ginn op Mecheln! - Recht in een veranderende samenleving.

Verandering is van alle tijden. Precies bij die feitelijkheid wil de tentoonstelling ons laten stilstaan. Ze laat zien hoe het recht maatschappelijke evoluties volgt en dat altijd al gedaan heeft.

Mensen hebben talent voor tunnelvisie. Geconfronteerd met een snel veranderende samenleving zijn ze geneigd die evolutie als uitzonderlijk of bijzonder te ervaren. Ze zien het hier en nu, maar verliezen de bredere context uit het oog, en al zeker de geschiedenis. Terwijl een blik op de geschiedenis net leert dat heel wat veranderingen helemaal niet zo exceptioneel zijn. Verandering is van alle tijden.
Precies bij die feitelijkheid wil de tentoonstelling Mir ginn op Mecheln! ons laten stilstaan. Ze laat zien hoe het recht maatschappelijke evoluties volgt en dat altijd al gedaan heeft.

Mir ginn op Mecheln! begint haar reflectie bij de installatie van de Grote Raad in Mechelen (1616) en laat ze doorlopen tot het nu.

In het Luxemburgs zegt men nog altijd "mir ginn op Mechelen" (wij gaan naar Mechelen) als men zijn laatste troef wil uitspelen.

Deze tentoonstelling is opgebouwd rond drie belangrijke historische bronnen: ​

  • Het schilderij Grote Raad van Jan Coessaet.
  • De zeven schilderijen die Hans Vredeman de Vries, ooit werkzaam in Mechelen, in de 16de eeuw gemaakt heeft voor de Town hall in Gdańsk.
  • De skeletten van de boerenkrijg uit de 18de eeuw, die voor het eerst in haar totaliteit te bewonderen zijn in Mechelen.
nike headquarters Sneakers
14/09/2016 tot 06/11/2016
Geen archief items gevonden
Geen gerelateerde tentoonstellingen gevonden