U bent hier

Oeuvreprijs beeldende kunst van de Provincie Antwerpen: Guillaume Bijl

Ter gelegenheid van de Oeuvreprijs beeldende kunst van de Provincie Antwerpen realiseert Guillaume Bijl een reeks grote installaties die nog niet eerder in ons land te zien waren.

Guillaume Bijl (°1946, Antwerpen) is een autodidact. Hij volgde een theateropleiding, maakte decors en heeft geschilderd. Vanaf het einde van de jaren zeventig verkent Bijl de grenzen tussen kunst en maatschappelijke werkelijkheid. Hij zoekt alternatieven voor de conceptuele kunst en put daarbij inspiratie uit de alledaagse realiteit die hem omringt. Banale, vaak zelfs triviale, elementen vormen een vertrekpunt voor zijn werken. De kunstenaar rukt de realiteit uit zijn dagelijkse context en plaatst ze in een neutrale, objectieve setting. Het sociale aspect van zijn werk is het tonen, doorgaans ironisch, met humor en op tragikomische wijze, van de archeologie van onze tijd, maar dan nu al.

 

Het oeuvre van Guillaume Bijl valt grosso modo uiteen in vier groepen van werk: de transformatie-installaties (een realiteit in de niet-realiteit), de situatie –installaties (een niet-realiteit in de realiteit), de composities (hedendaagse, archeologische stillevens) en de sorry’s (een vorm van absurde poëzie). Ondanks deze duidelijke onderverdeling behoort veel van Bijls werk tot verschillende van deze groepen tegelijk. De voorbije jaren maakte hij ook heel wat installaties over 'cultureel toerisme'. In zijn tentoonstelling in Cultuurcentrum Mechelen, ter gelegenheid van de Oeuvreprijs beeldende kunst van de Provincie Antwerpen realiseert Guillaume Bijl een reeks grote installaties die nog niet eerder in ons land te zien waren.

 

Bijl nam in 1988 deel aan de Biënnale van Venetië. In 1992 werd hij met zijn documenta-wassenbeeldenmuseum uitgenodigd voor deelname aan documenta IX in Kassel. Hij was van 2001 tot 2011 hoogleraar beeldhouwkunst aan de Kunstakademie Münster in Münster, als opvolger van Joachim Bandau. Hij nam deel aan de manifestatie Skulptur.Projekte 2007 in Münster.

 

Locatie: tentoonstellingszalen

Nike Air Max 270
04/03/2016 tot 07/05/2016
Geen archief items gevonden
Geen gerelateerde tentoonstellingen gevonden