U bent hier

Onstuimige jeugd - Opgroeien in Europa van 1945 tot nu

Deze tentoonstelling brengt vier generaties jonge mensen in beeld die volwassen werden op keerpunten in het Europese verhaal: aan het einde van de jaren veertig, in de jaren zestig, in de jaren tachtig en in de jaren nul.

Zeventig jaar geleden waren jongeren in Europa vooral degenen die de geschiedenis ondergingen. Tegenwoordig zijn zij degenen die de geschiedenis maken. Deze tentoonstelling brengt vier generaties jonge mensen in beeld die volwassen werden op keerpunten in het Europese verhaal: aan het einde van de jaren veertig, in de jaren zestig, in de jaren tachtig en in de jaren nul. Cruciale jeugdervaringen komen aan bod: van werk en onderwijs tot het zoeken naar een identiteit en de liefde.

Deze ervaringen worden hoe dan ook bepaald door de politiek, de maatschappij, de cultuur en de economie van die tijd. Jong zijn in een welvarende en vrije samenleving is heel anders dan een jeugd die getekend wordt door armoede en politieke onderdrukking.

In heel Europa kozen jongeren ervoor de waarden van hun ouders overboord te gooien. Zij gingen zichzelf zien als een aparte generatie: 'mijn generatie'. Zij vormden hun eigen cultuur met eigen waarden en waren bereid voor deze waarden te vechten, ja zelfs te sterven.

Deze tentoonstelling gaat over jongeren, maar is niet alleen voor jongeren bedoeld. We zijn ooit allemaal jong geweest. De jeugd gaat voorbij, maar wordt zelden vergeten.

01/03/2019 tot 29/02/2020
Geen archief items gevonden