U bent hier

Philip Huyghe - The bride re-turned

De Garage stelt het nieuwe werk The Bride Re-Turned van Philip Huyghe voor.

De Garage is verheugd u het nieuwe werk The Bride Re-Turned van de in Antwerpen werkende kunstenaar Philip Huyghe te mogen voorstellen. Dit werk maakt deel uit van Philip Huyghes doctoraal onderzoek Villanadine dat in 2010 werd geïnitieerd aan KASK / School of Arts Gent en dat wordt gefinancierd door het onderzoeksfonds Hogeschool Gent.

The Bride Re-Turned ontstond op het moment dat het huis van de ouders van de kunstenaar - na de verhuis van zijn moeder - leeg en te koop kwam te staan. Dit was voor Huyghe een aanleiding voor een grondige onderzoeks- en archiveringsperiode, waarbij de kale ruimtes van het ouderlijk huis onderzocht werden op de nog aanwezige sporen van bewoning, de gebruikte materialen, de resterende decoratieve patronen. Zo ontwikkelde hij een topografie van het huis, een beeldtaal waarmee hij aan de slag ging om in deze metafysische vertrekken een ontdubbeling van de ruimte te proberen forceren, een gealterneerde realiteit, of een 'intuïtieruimte'.

De opnames gemaakt met de onderzoeksmachine,  een speciaal voor de gelegenheid  geconstrueerde camera/machine, die als een razend oog alle oppervlaktes aftast, laten een obsessieve drang tot onderzoek zien. Daarnaast zien we ook de beeldenmaker zelf aan het werk, hoe hij zwoegt en zich in alle mogelijke bochten wringt om zijn machine te manipuleren en om zijn creaties tot stand te brengen.

Gedurende de laatste nacht voor de definitieve verkoop en het verlaten van het huis, zijn een aantal performances uitgevoerd, die de ruimte als het ware bezweren. Binnen deze rituele ruimte verschijnt uiteindelijk de bruid. De bruid als personage is een beladen figuur in een kunsthistorische, religieuze en maatschappelijke context. In de performance zien we de kunstenaar/ bruid een kopstand doen en zo op die manier de contexten op hun kop zet.

 
nike roshe two flyknit zappos women shoes outlet
15/12/2012 tot 09/02/2013
Geen archief items gevonden
Geen gerelateerde tentoonstellingen gevonden