De tentoonstelling over Henry van de Velde in het Jubelpark is het sluitstuk van een grote huldiging van de kunstenaar in Duitsland. Aanleiding is de 150ste verjaardag van zijn geboorte. In de loop van de jaren 1890 komen stilaan alle facetten van Henry van de Veldes genie te voorschijn.
Een overzichtstentoonstelling in Leeds, Brugge en Swansea laat kennismaken met Frank Brangwyn, een ongemeen boeiende persoonlijkheid die van vele markten thuis was. De expositie biedt een rijke variatie aan kunst en kunstnijverheid en schetst op die manier een accuraat beeld van een tijd die voorbij is.
Onder de vele musea die Vlaanderen rijk is bevinden zich tal van gespecialiseerde verzamelingen die opgebouwd zijn rond één of enkele onderwerpen. Bij nadere beschouwing valt het op dat er geen enkel museum bestaat dat gewijd is aan glas.
Op 6 oktober 1989 werden de deuren van het Belgisch Centrum van het Beeldverhaal wagenwijd geopend en bezegelden onze vorsten, door hun aanwezigheid, officieel dit unieke samengaan van de Negende Kunst en de Art Nouveau.
In bijna alle culturen hebben mensen dagelijks met kledij te maken. En bijna altijd is die kledij op één of andere manier verfraaid. Die versiering kan vele vormen aannemen: van het eenvoudige sierstiksel dat de snit beklemtoont, tot kostbaar goudborduursel, van een halssnoer in glaskralen tot de schitterendste diamantjuwelen.
Wat momenteel in de bouwkunst van de 19e eeuw zo aanspreekt en ertoe geleid heeft dat overal in Europa nu ook de leek zijn aandacht richt op de neostijlen en het eclecticisme, is misschien niets anders dan een idee van vrijheid - de bevrijding en de vaak onbeheerste creativiteit die de architecten van toen eigen scheen te zijn.
De belangstelling voor l'Art Nouveau is betrekkelijk jong en, gaarne toegegeven, lang niet algemeen. Men ziet er veelal een voorbijgaande bevlieging in, een uitbundige verdwazing en zelfs een decadentie die tot niets leidde, met het gevolg dat ze door veel intellectueel gevormde tijdgenoten niet ernstig opgenomen wordt.